Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2018

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ για τα ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ! Θα την αρπάξει η Ελλάδα;..



Στη Λευκωσία θα βρίσκεται σήμερα, Τρίτη 16 Ιανουαρίου ο Έλληνας πρωθυπουργός, προκειμένου να συμμετάσχει στην ιστορική Σύνοδο.

Η ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο της ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής εγκαινιάζει την ιδιαίτερης σημασίας Πρώτη Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Ιορδανίας.

Η τριμερής, η οποία έρχεται σε συνέχεια της ελληνικής πρωτοβουλίας για τη Σύνοδο των χωρών του Νότου και τη δημιουργία τριμερών σχημάτων Ελλάδας - Κύπρου με Αίγυπτο, Ισραήλ, Λίβανο και Παλαιστίνη, έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί η Ιορδανία είναι χώρα κλειδί για την περιοχή και ένας από τους βασικούς πυλώνες σταθερότητας.

Στην ατζέντα της Τριμερούς θα συζητηθούν ζητήματα όπως:

1. Το μέλλον της περιοχής και ειδικότερα:

Α) το συριακό ζήτημα και το προσφυγικό

Β) το παλαιστινιακό


Γ) το Ιράκ

Δ) το Κυπριακό

2. Οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Ιορδανία και η ανάγκη στήριξης της τελευταίας, λόγω του μεγάλου βάρους που σηκώνει λόγω του προσφυγικού

3. Διμερείς οικονομικές, ενεργειακές και μορφωτικές σχέσεις Ελλάδας-Ιορδανίας (σημειώνεται ότι επιφανή στελέχη της Ιορδανικής ελίτ (Πολιτικοί, στρατιωτικοί και διπλωμάτες) έχουν φοιτήσει στην Ελλάδα και είναι ελληνόφωνοι. Χαρακτηριστικό παράδειγμα και ο αντιπρόεδρος της Ιορδανικής Βουλής είναι ελληνόφωνος. Η ελληνική πλευρά στηρίζει και θέλει να συνεχιστεί αυτή η σχέση.

Συμφωνίες που θα υπογραφούν στο περιθώριο της τριμερούς:

Ι. Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ιορδανίας στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

ΙΙ. Συμφωνία για προστασία πολιτιστικής κληρονομιάς μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ιορδανίας στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

ΙΙΙ. Διακρατικές συμφωνίες αναγνώρισης ναυτικής ικανότητας μεταξύ Ελλάδας και Ιορδανίας και μεταξύ Κύπρου και Ιορδανίας (Ελλάδα και Κύπρος λόγω συμμετοχής του σε ΕΕ δεν χρειάζεται να υπογράψουν τη συμφωνία αυτή μεταξύ τους).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

loading...