Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2017

21-11-1857 ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΜΑΣ ΠΟΙΗΤΗ Δ,ΣΟΛΩΜΟΥ!!!!!!!ΑΘΑΝΑΤΟΣ!!!!!!!!

Σαν σήμερα το 1857, απεβίωσε στην Κέρκυρα, έπειτα από αλλεπάλληλες εγκεφαλικές συμφορήσεις, ο εθνικός μας ποιητής, Διονύσιος Σολωμός.
Η συνεδριάζουσα κατ’ εκείνην την ώρα Ιόνιος Βουλή, χαρακτήρισε τον θάνατό του ως «εθνικόν δυστύχημα» και διέκοψε αμέσως τις εργασίες της, σε ένδειξη πένθους.
Ο «Ύμνος προς την Έλευθερίαν» τού Δ. Σολωμού δημοσιεύθηκε πρώτα στο Μεσολόγγι το 1824, οι δε δύο πρώτες στροφές του, που είχαν μελοποιηθεί από τον Νικόλαο Μαντζάρο, καθιερώθηκαν ως Εθνικός Ύμνος μετά την προσάρτηση των Ιονίων νήσων στην Ελλάδα (1864).
Ο εθνικός μας ποιητής, γεννήθηκε στην Ζάκυνθο το 1798, στο διάστημα μεταξύ 15 Μαρτίου και 15 Απριλίου. Γονείς του ήταν ο κόντες Νικόλαος Σολωμός και η υπηρέτριά του, Αγγελική Νίκλη. Ο πατέρας τού Διονυσίου Σολωμού, καταγόταν από οικογένεια Κρητών προσφύγων που εγκαταστάθηκαν στην Ζάκυνθο το 1670, μετά την κατάληψη τής Κρήτης από τους οθωμανούς. Το οικογενειακό τους όνομα στα Ιταλικά παραδίδεται με διάφορες μορφές: Salamon, Salomon, Solomon, Salomone. Η καταγωγή τής μητέρας του είναι πιθανό να ήταν από την Μάνη.
Κεντρικό πρόσωπο τής Επτανησιακής σχολής, ο Διονύσιος Σολωμός ορίστηκε εθνικός ποιητής τής Ελλάδος όχι μόνον γιατί έγραψε τον Εθνικό Ύμνο, αλλά και γιατί επηρέασε σε μεγάλο βαθμό τον νεοελληνικό ποιητικό λόγο.
(Βάσει τής Μεγάλης Ελληνικής Εγκυκλοπαιδείας Δρανδάκη, ημερομηνία θανάτου του, είναι η 21η Νοεμβρίου 1857, αλλά έχει επικρατήσει η 9η Φεβρουαρίου).
________________________
— [Κείμενο (1): Αφιέρωμα στον Εθνικό μας ποιητή (http://ellinoistorin.gr/?p=12000)]
— [Κείμενο (2): Ο Εθνικός Ύμνος μας και ο Χρήστος Γιανναράς (http://www.ellinoistorin.gr/?p=34244)]
— [Σύντομο οπτικοακουστικό : Ο Ρένος Απόστολίδης μιλά για την ποίηση του Δ. Σολωμού (https://www.youtube.com/watch?v=_KFcBXqsyuY)]
~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~
[Ἑλληνικό Ἡμερολόγιο - http://ellinoistorin.gr/]
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

loading...